Blog

Wandelen langs duurzame beschoeiingen

0

Wanneer je langs het water wandelt, kun je soms verrassende ontdekkingen doen. Als wandelaar die normaal gesproken niet veel weet over beschoeiingen, werd mijn aandacht onlangs getrokken door een aannemer die bezig was met het installeren van beschoeiingen langs de oever van een schilderachtig meer. Het was niet alleen het ambachtelijke werk dat me fascineerde, maar ook de materialen die werden gebruikt. Het bleek een combinatie te zijn van kunststof boven de waterlijn en naaldhout eronder. Intrigerend, vond ik, en dus besloot ik wat onderzoek te doen naar deze schijnbaar duurzame oplossing. Al snel merkte ik op dat HIP Groen het brein achter deze oplossing is. Ik besloot een praatje te maken met de installateur, die mij vertelde dat deze naam staat voor Hogendoorn Innovatieve Producten. Eens kijken of dit product deze naam eer aan doet. 

Het Belang van Beschoeiingen

Laten we beginnen met een korte uitleg over beschoeiingen en waarom ze zo belangrijk zijn. Beschoeiingen zijn structuren die worden gebruikt om de oevers van waterlichamen te beschermen tegen erosie en instorting. Ze dienen niet alleen een functioneel doel, maar kunnen ook esthetisch aantrekkelijk zijn en het milieu helpen beschermen. Maar niet alle beschoeiingen zijn gelijk gemaakt, en dat is waar mijn nieuwsgierigheid begon.

De Traditionele Dilemma’s

Traditionele beschoeiingen zijn vaak gemaakt van hardhout, zoals Azobe, eiken- of grenenpalen, en hebben de neiging om na verloop van tijd te rotten of te verslechteren, vooral als ze constant worden blootgesteld aan water. Dit leidt tot frequente reparaties en het gebruik van nieuwe hulpbronnen, wat niet bepaald milieuvriendelijk is. Als wandelaar met een hart voor duurzaamheid, vroeg ik me af of er betere alternatieven waren.

Het Duurzame Antwoord: Kunststof Beschoeiingen

De beschoeiingen die ik zag, bleken gemaakt te zijn van een combinatie van kunststof en naaldhout, en dit heeft een aantal belangrijke voordelen:

  1. Duurzaamheid: Het kunststof bovendeel is extreem duurzaam en bestand tegen rot, insecten en weersinvloeden. Dit betekent dat er minder vaak reparaties nodig zijn en dat de beschoeiingen dubbel zo lang meegaan als traditionele houten exemplaren.

  2. Milieuvriendelijk: Het gebruik van kunststof in combinatie met duurzaam naaldhout vermindert de vraag naar nieuw hout, wat positieve gevolgen heeft voor ontbossing. Bovendien is het gebruik van gerecycleerde kunststof een slimme manier om plastic afval een tweede leven te geven.

  3. Onderhoudsarm: Omdat deze kunststof beschoeiingen minder snel verslechteren, is er minder behoefte aan frequente onderhouds- of reparatiewerkzaamheden. Dit bespaart niet alleen geld, maar vermindert ook de verstoring van het milieu.

  4. Esthetisch aantrekkelijk: De beschoeiingen die ik zag, waren net zo aantrekkelijk als traditioneel hout en pasten goed in het natuurlijke landschap. Duurzaamheid hoeft niet ten koste te gaan van schoonheid.

Conclusie: Een Duurzame Toekomst voor Beschoeiingen

Als wandelaar met een passie voor duurzaamheid, was ik blij verrast om te ontdekken dat er innovatieve oplossingen bestaan voor het beschermen van onze wateroevers zonder het milieu te schaden. De combinatie van kunststof boven de waterlijn en naaldhout eronder lijkt een veelbelovende keuze te zijn voor duurzame beschoeiingen. Het biedt niet alleen bescherming tegen erosie, maar draagt ook bij aan het behoud van onze natuurlijke hulpbronnen en het verminderen van afval.

Dus, de volgende keer dat je langs het water wandelt en beschoeiingen ziet, weet dan dat er meer schuilgaat achter deze structuren dan je op het eerste gezicht zou denken. Ze zijn niet alleen van belang voor de stabiliteit van de oever, maar kunnen ook een positieve impact hebben op onze planeet door middel van slimme en duurzame ontwerpen. Het is een herinnering dat zelfs schijnbaar alledaagse elementen in ons landschap een rol kunnen spelen in het bevorderen van een duurzamere toekomst.

https://hipgroen.nl/

You might be interested in …