Blog

Spreker inhuren: The Do's en The Dont's

0

Wil je een spreker boeken voor je evenement? Dit kan een cruciale factor zijn in het succes van je bijeenkomst. Een inspirerende en deskundige spreker kan het verschil maken tussen een saaie bijeenkomst en een onvergetelijke ervaring voor je publiek. Het proces van het kiezen en inhuren van de juiste spreker kan echter een uitdaging zijn. In dit artikel zullen we de “Do’s” en “Dont’s” bespreken bij het selecteren en boeken van een spreker om ervoor te zorgen dat je evenement een daverend succes wordt.

The Do’s:

1. Definieer je doelstellingen en doelgroep

Wil je een spreker huren? Dan is het essentieel om je doelstellingen en doelgroep vast te stellen. Wat wil je bereiken met je evenement? Wat is de boodschap die je wilt overbrengen? Door duidelijke doelen te stellen en je doelgroep te begrijpen, kun je gerichter zoeken naar sprekers die bij je evenement passen.

2. Onderzoek potentiële sprekers grondig

Zodra je je doelen hebt bepaald, ga je op zoek naar sprekers die aansluiten bij die doelen. Bestudeer hun achtergrond, ervaring, en expertise. Lees beoordelingen van eerdere optredens en bekijk video’s van hun presentaties om een gevoel te krijgen voor hun spreekstijl.

3. Vraag om aanbevelingen

Vraag collega’s, vrienden, en zakelijke partners om aanbevelingen voor sprekers. Ze kunnen je waardevolle inzichten geven over sprekers die ze hebben gezien of gehoord. Persoonlijke aanbevelingen zijn vaak een goede manier om betrouwbare sprekers te vinden.

4. Communiceer duidelijk je verwachtingen

Wanneer je in contact komt met potentiële sprekers, zorg dan voor duidelijke communicatie. Bespreek je verwachtingen, doelen en eventuele speciale vereisten. Door open en transparant te zijn, kun je ervoor zorgen dat de spreker begrijpt wat er van hen wordt verwacht.

5. Bekijk een proefoptreden

Als mogelijk, probeer een proefoptreden van de spreker bij te wonen voordat je ze boekt. Dit geeft je de kans om hun spreekvaardigheid en interactie met het publiek te beoordelen. Het helpt je ook om te bepalen of hun stijl en boodschap passen bij de sfeer van je evenement.

6. Zorg voor een contract en budget

Een schriftelijk contract is essentieel om de rechten en verplichtingen van beide partijen te definiëren. Zorg ervoor dat alle details, zoals de vergoeding, reiskosten en datums, duidelijk in het contract worden vermeld. Zorg ervoor dat je budget realistisch is en dat je eventuele onderhandelingen vooraf voert.

The Dont’s:

1. Blindelings boeken zonder onderzoek

Een van de grootste fouten die je kunt maken, is het boeken van een spreker zonder grondig onderzoek te doen. Haast je niet in deze beslissing, want de verkeerde spreker kan de sfeer van je evenement negatief beïnvloeden.

2. De spreker niet informeren over je doelstellingen

Het is van cruciaal belang om je spreker op de hoogte te stellen van je doelstellingen en verwachtingen. Als je dit niet doet, kan de spreker moeite hebben om de boodschap aan te passen aan je publiek en doelen.

3. Te laat boeken

Goede sprekers zijn vaak maanden van tevoren geboekt. Als je te lang wacht met boeken, loop je het risico dat je geen toegang hebt tot de spreker van je keuze. Begin op tijd met je zoektocht en boeking.

4. Niet onderhandelen over de vergoeding

Het is belangrijk om te onderhandelen over de vergoeding van de spreker. Het is mogelijk dat sprekers bereid zijn om flexibel te zijn, afhankelijk van de omstandigheden en de waarde die ze aan je evenement hechten.

5. Geen rekening houden met technische vereisten

Vergeet niet om de technische vereisten van de spreker in overweging te nemen. Zorg ervoor dat je locatie geschikt is voor hun behoeften, zoals geluidsapparatuur en audiovisuele voorzieningen.

6. Geen feedback vragen

Na het evenement is het belangrijk om feedback te vragen van je publiek en de spreker. Wat ging goed en wat kan er verbeterd worden? Deze feedback kan je helpen bij toekomstige evenementen.

In conclusie, het inhuren van een spreker kan een waardevolle toevoeging zijn aan je evenement, maar het vereist zorgvuldige planning en overweging. Door de “Do’s” te volgen en de “Dont’s” te vermijden, kun je ervoor zorgen dat je de juiste spreker kiest en een succesvol evenement organiseert dat je publiek nog lang zal bijblijven.

https://www.marcwoods.nl

You might be interested in …