Blog

Een prachtig permanent opbouwzwembad

0

Iedereen kent de tijdelijke opbouw zwembaden, die je na de zomer weer opbergt. Maar er bestaan ook permanente opbouwzwembaden. Die blijven het hele jaar door staan. Bovendien zijn ze stijlvol afgewerkt, waardoor ze mooi in de tuin passen.

Droom jij ook van dit soort zwembad? Dan moet je zeker onderstaande tips in je achterhoofd houden.

Ondergrond voorbereiden

Voor een permanent opbouwzwembad is het belangrijk om een goede plaats te selecteren. Zoek een plek die ver genoeg ligt van bomen en hoge haagplanten, met voldoende zonlicht. Houd ook rekening met de minimumafstand ten opzichte van de buren (meestal 3 meter of meer). 

Heb je de perfecte plek gevonden? Goed, dan kan je de ondergrond voorbereiden. Een gevuld zwembad is erg zwaar en weegt al gauw 20 tot 30 ton. Moest je het simpelweg op een stukje gazon of losse aarde zetten, zou het al snel wegzakken. Daarom kan je best stevige funderingen voorzien. Graaf de omtrek van het zwembad uit en breng een laag gestabiliseerd zand aan, of giet een betonplaat met bewapening. 

Materialen

Heb je al nagedacht over het soort zwembad dat je wil? Ze zijn namelijk verkrijgbaar in allerlei materialen.

Metalen zwembaden kenmerken zich door hun uitstekende kwaliteit. Metaal is sterk en kan gerust tegen een stootje. Bovendien zijn deze opbouwzwembaden scherp geprijsd. Binnen deze categorie zijn de zwemcontainers tegenwoordig aan een opmars bezig.

Houten zwembaden zijn erg geliefd omwille van hun natuurlijke uitstraling. Ze passen erg goed in een tuin. Bij dit type is het belangrijk dat je een sterke, duurzame houtsoort kiest. 

Composiet zwembaden zijn onderhoudsvriendelijk. Het grote voordeel is dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren en materialen. Zo is er voor elke tuin een oplossing.

Betonnen zwembaden worden ter plaatste gebouwd. De betonnen kuip wordt nadien bekleed met tegeltjes/mozaiek. Deze opbouw zwembaden zijn steeds maatwerk, maar zorgen wel voor de meest luxueuze uitstraling. 

Filterinstallatie

Vergeet niet dat ook een permanent opbouw zwembad de nodige filters nodig heeft. Indien het zwembad in de buurt van een tuinhuis of garage staat, kan je hierin de filterinstallatie zetten. Als dat niet het geval is, kan je misschien een houten omkasting maken met daarrond enkele planten. Op deze manier wordt de filterinstallatie naadloos geintegreerd in de tuin. Let er wel op dat deze goed toegankelijk moet zijn voor het periodiek onderhoud. 

You might be interested in …